Med tanke på att molnlagring i dag är integrerat i stort sett alla enheter via till exempel iCloud, OneDrive, Google Drive, Dropbox och liknande tjänster kan det verka som att USB-minnen inte längre har någon större marknad – men det stämmer inte helt.
Molnlagring i all ära, men många av oss vill ändå kunna lagra filer lokalt utan att behöva ladda upp allt. I andra fall är det helt enkelt smidigare att snabbt lägga filer på ett USB-minne och flytta dem till en annan dator, i stället för att ladda upp och ladda ner via nätverket.
Seagate är ett företag som är välkänt för sina hårddiskar, men som även erbjuder ett brett utbud av externa lagringsprodukter. Produkten jag testar i dag, Seagate Ultra Compact SSD 2 TB, är en extern SSD i samma formfaktor som många USB-minnen som använder flashminne. Minnet erbjuder läs- och skrivhastigheter på upp till 1 000 MB/s, har IP54-klassning för damm- och vattenresistens och ska dessutom tåla fall på upp till 3 meter.
Specifikationer och närmare titt
Specifikationerna för Seagate Ultra Compact SSD går snabbt att gå igenom.
Egenskap | Värde |
---|---|
Lagring | 1 TB, 2 TB (jag testar 2 TB-versionen) |
Hastighet | Upp till 1 000 MB/s (både läs- och skriv) |
Storlek | 70mm × 20,40mm × 12,50mm |
Vikt | 24 gram |
Övrigt | IP54-klassificerad, tål att tappas från 3 meters höjd. Silikonhölje och aluminium skal |
Tjänster som ingår | 3 års Rescue Data Recovery Services (dataräddningstjänst), 6 månader prenumeration på Mylio Photos, 6 månader Dropbox Backup Plan |
Pris | Ca 1 300 kr (1 TB), ca 2 000 kr (2 TB) |
Minnet använder USB-C och erbjuder läs- och skrivhastigheter på upp till 1 000 MB/s. Det har en liknande formfaktor som andra USB-minnen, men kom ihåg att dessa vanligtvis använder flashminne och ofta bara når runt 10 MB/s. Jämfört med andra SSD-lösningar är detta både litet och smidigt.
Seagate Ultra Compact SSD levereras i en liten låda som innehåller själva SSD:n, ett gummihölje och en manual.
SSD:n har ett hölje i aluminium och känns klart robust. Den är inte lika lätt som plastbaserade USB-minnen, men det gör inget – känslan av hållbarhet väger tyngre.
För att uppnå IP54-klassning medföljer ett silikonhölje och ett silikonlock. IP54-klassningen anger hur bra enheten klarar damm och vatten:
5 (första siffran) innebär att den har begränsat skydd mot damm – tillräckligt för att inte störa driften.
4 (andra siffran) betyder att den klarar stänk från alla håll, men inte kraftigare vattenstrålar eller nedsänkning.
Med andra ord är Seagate Ultra Compact SSD skyddad för normal vardagsanvändning, som damm och lätt regn, men ska inte doppas i vatten eller lämnas ute i ösregn under längre tid. Silikonlocket sitter inte fast på något sätt, vilket gör att risken att det tappas bort är stor. Jag hade gärna sett att det fästes på något sätt i själva Silikonhöljet, så att det bara behövde vikas undan.
Jag var först lite orolig att det extra höljet skulle göra SSD:n för bred och därmed blockera en intilliggande USB-C-port, men det visade sig inte vara ett problem på min Dell-dator.
Mjukvara
Seagate Ultra Compact SSD är förformaterad i exFAT för att fungera både med Mac och PC. Du kan såklart omformatera till det filsystem du föredrar.
På SSD:n finns endast en enkel mjukvara som främst tipsar om andra program du kan ladda ner.
Toolkit är ett program som möjliggör synkronisering av filer till SSD:n. Jag tycker det är synd att det inte ligger en version direkt på SSD:n utan att jag måste hämta ner den från Seagates sida.
Utöver detta ingår en 6 månaders prenumeration på Mylio Photos+, en tjänst som organiserar bilder från olika lagringsplatser, inklusive molntjänster, på ett och samma ställe. De marknadsför sig med att du inte längre är beroende av molnet, men tekniskt sett ersätter du bara andras moln med Mylio – skillnaden är att bilderna alltid lagras lokalt, till exempel på din Seagate SSD, och att detta sker automatiskt.
Mylio är dock inte billigt – efter provperioden kostar tjänsten från 250 kronor i månaden per användare eller cirka 500 kronor månaden för ett familjeabonnemang. Du får även sex månader av Dropbox Backup Plan, som kan användas även om du redan är Dropbox-kund.
Sist men inte minst ingår det 3 års Rescue Data Recovery Services (dataräddningstjänst) där du får ett kostnadsfritt försök att rädda data från din SSD ifall något händer.
Prestanda
Jag testade Seagate Ultra Compact SSD med 2 program för att få ut den maximala läs- och skrivhastigheten; CrystalDiskMark 8.0.6 och USB Flash Benchmark.
Grön = läs, röd = skriv
Seagate Ultra Compact SSD når upp till cirka 1 000 MB/s i både läs- och skrivhastighet vid större filer. Vid mindre filer sjunker hastigheten – något som inte är unikt för denna modell utan vanligt för SSD-lagring. Den passar perfekt för att kopiera foton och videor, men är mindre effektiv vid stora mängder småfiler.
Dropp- och vattentest
När jag fick frågan om att testa denna SSD undrade jag direkt om jag fick göra riktiga fall- och vätsketester – det är ju viktigt att verifiera Seagates påståenden.
Falltest
Vår altan har ungefär 4 meter ner till den asfalterade uppfarten. Det är lite mer än vad Seagate utlovar, men jag tänkte att det borde finnas marginal.
Jag släppte SSD:n från räcket utan att kasta den, och den studsade flera gånger – troligen tack vare silikonhöljet. Vid inspektion såg jag inga skador alls: inte ett märke i metallen, och även om höljet drog till sig damm såg det fortfarande fint ut.
Vattentest
IP54 innebär inte att enheten klarar att vara nedsänkt, men den ska tåla stänk och lättare regn. Jag testade detta genom att låta vatten rinna som ett lätt regn från kranen och drog SSD:n genom strålen flera gånger.
Vattnet pärlade sig på ytan och när jag torkade av den och tog bort silikonlocket såg jag inget vatten vid anslutningen. Efter att ha testat med lite mer rinnande vatten syntes fortfarande inga droppar vid kontakten. Så länge silikonlocket är på plats verkar den tät.
iOS och Android
Utöver PC är det fullt möjligt att använda Seagate Ultra Compact SSD med en mobiltelefon, surfplatta eller spelkonsol. Jag testade med både iPhone och iPad och kunde direkt komma åt SSD:n via appen Filer.
Det gör det enkelt att till exempel kopiera bilder till SSD:n och sedan radera dem från telefonen eller surfplattan för att frigöra utrymme.
Sammanfattning
Seagate Ultra Compact SSD erbjuder bra prestanda med läs- och skrivhastigheter på upp till 1 000 MB/s och är mycket robust med ett aluminiumskal, silikonhölje och IP54-klassning. Den är kompakt, lätt och smidig att använda, och klarade utan problem falltest från över 3 meter och lättare vattentest, vilket gör den praktisk för daglig användning.
På minussidan märks främst det löstagbara silikonlocket som är lätt att tappa bort. Enheten hanterar dessutom mindre filer långsammare än större, vilket är typiskt för SSD-enheter, men påverkar användningen vid hantering av stora mängder små filer.
Priset på cirka 2 000 kronor för 2 TB är attraktivt sett till funktioner och prestanda. Det är inte den billigaste externa SSD:n på 2 TB som går att köpa och inte heller den snabbaste. Men så vitt jag se på Prisjakt finns det ingen annan 2 TB extern SSD i detta nätta format och som dessutom kommer med IP54-klassificering.
Det ingår även tre års dataräddningstjänst samt sex månaders abonnemang på både Mylio Photos och Dropbox Backup, vilket ytterligare ökar produktens värde.
Seagate Ultra Compact SSD är en extern SSD som jag utan problem kan rekommendera för de som har behov att lagra mycket data lokalt och inte vill kompromissa med varken smidighet eller prestanda.
Fördelar:
Metallchassi
Liten formfaktor
Bra prestanda
IP-54 klassificering
Klarar av fall från 3 meter
3 års Rescue Data Recovery Services (dataräddningstjänst) med 1 "räddning" ingår
6 månaders prenumerations på Mylio Photos och Dropbox
USB-C betyder att den fungerar i både datorer, mobil/tablets och spelkonsoler
Nackdelar:
Silikonlocket sitter separat och kan lätt tappas bort
IP54 innebär fortfarande att du behöver vara försiktig i ruskväder
Varför ligger inte Toolkit redan på SSD:n?
Mylio dyrt efter de inkluderade 6 månaderna