Skärmtekniken stod länge still på skrivbordsfronten, särskilt vad gäller intåget av OLED bortom stora TV-paneler för vardagsrummet. Först de senaste åren har det lossnat på riktigt, med raskare kliv mot skrivbordsanpassade storlekar – och inte minst snabbare paneler. Samtidigt har tekniken för att motverka inbränning förbättrats, något som är viktigt för skärmar som står påslagna många timmar om dagen med potentiellt statiskt innehåll.
Idag ska jag ta en närmare titt på en OLED-bestyckad datorskärm från Samsung: närmare bestämt Samsung Odyssey G8 G81SF OLED. Det här är en datorskärm med den skrivbordsvänliga storleken 27 tum, som även bjuder på hög upplösning och en minst lika hög uppdateringsfrekvens att matcha med. Häng med när jag tar en närmare titt på vad Samsung kokat ihop för OLED-gamers och kreatörer där ute!
Specifikationer
Som tidigare nämnt handlar det om en 27-tumsmodell i 16:9-format från Samsung, där paradnumret är en 4K UHD-upplöst QD-OLED-panel med en uppdateringsfrekvens på 240 Hz. Det är inte den första skärmen med liknande specifikationer på marknaden, men jag hoppas att Samsungs mångåriga erfarenhet inom skärmteknik kan resultera i en riktigt kompetent produkt.
Produkt | Samsung Odyssey G8 OLED |
---|---|
Bildformat | 16:9 |
Skärmstorlek | 27 tum |
Upplösning | 3 840 x 2 160p 4K UHD |
Panelteknik | QD-OLED |
Uppdateringsfrekvens | 240 Hertz |
Svarstid | 0.03 ms (GTG) |
Typisk ljusstyrka | 250 cd/m² |
HDR | VESA DisplayHDR True Black 400 |
Färgrymd | 99% DCI-P3 (CIE1976) |
VRR | FreeSync Premium Pro |
Övriga funktioner | Flimmerfri |
Anslutningar | 1 st. DisplayPort 1.4 |
Stativjusteringar | Höjdjustering 120 mm (±5 mm) |
Pris | 13 990 kronor vid publiceringstillfället |
Utöver en på pappret grundläggande kompetent skärmpanel erbjuds HDR-certifiering i form av VESA DisplayHDR True Black 400 och HDR10+ Gaming – ackompanjerat av tekniker som flimmerfri drift, FreeSync Premium Pro och bild-i-bild (Picture-in-Picture – PiP).
Anslutningsmöjligheterna begränsas till två HDMI 2.1, en DisplayPort 1.4 samt två USB Type-A 3.2 Gen 1. Här hade det varit trevligt att se åtminstone en USB Type-C-port, gärna med PD-laddning, för att enklare kunna nyttja skärmen i arbetsflöden med exempelvis en Mac eller Ultrabook.
Första intryck och montering
Samsung Odyssey G8 G81SF OLED levereras i en ganska basal och intetsägande kartong, men innehållet är väl paketerat på insidan. Med i paketet följer själva skärmen, stativet med tillhörande fot samt några kablar för att komma igång. Energicertifieringen ligger också med vid sidan av – ifall man av någon anledning skulle få för sig att sätta den klisterlappen på skärmen.
Bakstycket på skärmen är bland det snyggaste jag har sett på en skrivbordsskärm. Merparten av ramen är i metall, ytbehandlad med en enligt mig vacker finish, där den nedre delen i plast är perfekt färgmatchad med metallkroppen. På tal om nedre kanter är det här jag hittar de anslutningar skärmen erbjuder: bland annat dubbla HDMI, DisplayPort, strömmatning och dubbla USB-portar. Allt paketeras i ett tunt och väl presenterat format.
Att skruva ihop stativet gjorde mig till en början lite konfunderad. Jag är van vid tumskruvar eller regelrätta skruvar, men Samsung har valt ett helt skruvlöst tillvägagångssätt. Själva stativet placeras i vinkel mot bottenplattan, varefter jag trycker ned och vrider upp ekipaget för att låsa det på plats. Vill jag dela på delarna igen görs det enkelt genom att trycka in en knapp i botten. Själva skärmen hänger jag därefter enkelt på med motsvarande smidiga snabbfästen.
Med allt monterat och klart har jag inte mycket att beklaga mig över, ett starkt första intryck. Installationsprocessen är nog den enklaste jag varit med om när det gäller en datorskärm, och byggkvaliteten är utmärkt. Spontant vandrar tankarna till ett konkurrerande äpple när vi pratar om den fysiska upplevelsen av att hantera Samsungs senaste G8:a.
Utöver de subjektiva intrycken är stativet rejält tilltaget i funktion. Det går utmärkt att luta, rotera och vrida skärmen – samt höja och sänka den. Även i sitt fullt resta läge är skärmen mycket stabil med det medföljande stativet. Kort sagt är jag väldigt positivt inställd till de fysiska egenskaperna hos Odyssey G8 OLED – det är genomgående en premiumupplevelse.
OSD – Inställningsmöjligheter
När det kommer till inställningsmöjligheter levererar Odyssey G8 vad man förväntar sig av en modern spelskärm. Här finns adaptiv synkronisering att slå på eller av, ett sikte som kan läggas ovanpå bilden, samt justerbar Black Equalizer för att lyfta fram detaljer i mörka partier – funktioner som lär tilltala såväl tävlingsinriktade gamers som vardagsspelare.
I övrigt går det att justera ljusstyrka, kontrast och bläddra bland allehanda färdiga profiler med mera. Det är dock här min kritik börjar. Varför ska jag behöva bläddra i en skrollande meny med en handfull val åt gången, när jag har över åtta miljoner pixlar att jobba med? Och varför anser Samsung att det är viktigare att visa Black Equalizer-nivån eller om det virtuella siktskorset är aktiverat, istället för vilken bildprofil som är vald – eller ens om HDR är igång – är helt bortom mig.
Spel och mediakonsumtion
God byggkvalitet, smart montering och något tvivelaktiga menyer i all ära – men det är förstås panelen och den faktiska användarupplevelsen som är mest intressant i slutändan. Här fortsätter saker bli lite mer nyanserade. Utan att gå händelserna i förväg kan jag avslöja att upplevelsen med Odyssey G8 OLED inte är helt utan kompromisser, även om det finns mycket att gilla.
Det är ingen hemlighet att OLED lämpar sig utmärkt för mediakonsumtion som film och serier. Med per-pixel-styrning av färg och svärta är det svårt att gå fel. QD-tekniken och reflexfiltret i Samsungs G8-modell lyfter dessutom HDR-upplevelsen ytterligare – färgerna poppar ordentligt, samtidigt som reflektioner från omgivande ljuskällor hålls effektivt i schack.
Däremot är det något som saknas för min del. Jag spenderar ett par timmar med att kolla YouTube, diverse serier via Apple TV+ och några lokalt uppspelade filmsnuttar. Den enda rimliga förklaringen jag kan komma på till min stundtals infallande skepsis är att ljusstyrkan inte riktigt får innehållet att poppa på det sätt jag är van vid – särskilt jämfört med andra paneler jag använder till vardags, där den upplevda kontrasten helt enkelt känns bättre.
När det kommer till spelupplevelsen är det genast en trevlig tingest. Jag startar med V Rising, en RPG-titel där jag får leva ut mina vampyr-magikerdrömmar – inte för spelmekanikens skull, utan för de kontraststarka miljöerna som passar utmärkt för att inleda skärmutvärderingen i spelscenarier; redan i introduktionen blir jag påmind om hur läckert OLED är på skrivbordet, och bara att vandra runt i katakomberna innan jag ens lämnat startområdet bjuder på en inlevelse som är svår att uppnå med andra skärmtekniker.
Efter rovjakt på människoblod är det dags för actionpackade ARPG-liret Last Epoch – med svepande vyer, köttiga strider och färgsprakande effekter får Odyssey G8 verkligen visa upp sin höga upplösning och snabba uppdateringsfrekvens. Även skjutarspelet Tiny Tina’s Wonderlands, med sina varierade miljöer, ser fantastiskt ut på en OLED-skärm och bjuder på en spelupplevelse som står i en klass för sig jämfört med både IPS och VA.
Under veckorna jag har skärmen till förfogande hinner jag testa allt från enklare e-sport-titlar, till storslagna nylanseringar som det omgjorda Elder Scrolls: Oblivion, samt fartfyllda pangare som Battlefield 2042 – och överlag presterar skärmen bra i samtliga kategorier, förutsatt att hårdvaran hänger med. 4K UHD är tungdrivet i moderna spel, och utan någon form av uppskalning är det svårt att rekommendera upplösningen för gaming – men den stora fördelen är att problem med text-fringing, som annars kan förekomma på OLED, är i princip obefintliga här.
Sammanfattning
OLED-tekniken har äntligen börjat ta rejäl fart på skrivbordsfronten, med snabbare paneler i mer skrivbordsanpassade storlekar – och inte minst förbättrade skydd mot inbränning, vilket gör dem mer lämpade för vardagsbruk med statiskt innehåll. Ett av de senaste tillskotten – och fokus för dagens pilot – är Samsung Odyssey G8 G81SF OLED: en 27-tummare med 3840 × 2160p 4K UHD-upplösning, 240 Hz uppdateringsfrekvens och fokus på spelande.
Samsung Odyssey G8 OLED imponerar med gedigen byggkvalitet, smart montering och en panel som i många fall levererar en förstklassig upplevelse. OLED-tekniken briljerar särskilt vid mediakonsumtion tack vare per-pixel-styrning, djup svärta och effektiv hantering av reflektioner, medan QD-lagret lyfter HDR-innehåll till nya höjder. Trots det upplever jag att ljusstyrkan ibland inte räcker till för att ge den där riktigt "poppande" känslan, något som dämpar helhetsintrycket en aning jämfört med andra paneler jag använder till vardags.
På spelplanen känns skärmen direkt hemma. Från stämningsfulla RPG-miljöer i Oblivion, till färgstarka effektexplosioner i Last Epoch och Tiny Tina’s Wonderlands får OLED-tekniken verkligen visa musklerna. Under testperioden provar jag en rad olika speltitlar, och Odyssey G8 levererar genomgående en responsiv och skarp upplevelse – så länge grafikkortet orkar med 4K UHD-upplösningen. Utan uppskalning kan det bli tungdrivet, men som tröst elimineras text-fringing i det närmaste helt, vilket rundar av en i huvudsak positiv spelupplevelse.
I slutet av dagen är jag varken missnöjd eller överväldigad av Samsung Odyssey G8 G81SF. Skärmen är långt ifrån dålig, men den gör heller inget särskilt för att sticka ut från konkurrenterna – bortsett från de fysiska egenskaperna. Det är en gedigen produkt som kompromissar på vissa områden för att hålla prislappen rimlig, men tyvärr är det just sådana detaljer jag själv prioriterar i en skärm i den här klassen. Därför landar det på en hedersam silvermedalj.
Positivt:
Klassledande byggkvalitet
Trevligt medföljande stativ och fot
Grymt anti-reflex filter
Hög upplösning och uppdateringsfrekvens
Negativt:
Ingen USB Type-C eller PD-laddning
OSD-menyerna behöver arbetas på
Inte ljusstark nog för undertecknad
Samsung Odyssey G8 G81SF OLED finns tillgängliga hos svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 13 990 kronor.